Hvilke matvarer må du passe deg for?

Når man først finner ut at man er nødt til å leve på en glutenfri diett, om det er på grunn av cøliaki eller hveteallergi, kan det være utrolig vanskelig å orientere seg.

Gluten skjuler seg i mange matvarer hvor man i utgangspunktet ikke forventer å finne det, og det er dessverre alltid nødvendig å lese innholdsfortegnelsen på maten. Undertegnede har for eksempel opplevd å finne gluten i vanlig potetchips i Japan og hvete i kefiren på Island. Også her hjemme i Norge er det mange uventede produkter som kan inneholde hvete, slik som for eksempel leverpostei, supper og dressinger.

Hvorvidt det er gluten i et matprodukt vil ofte variere fra produsent til produsent, men det er noen kanskje litt uventede matvarer som vanligvis inneholder gluten:

1: Soyasaus

Den tradisjonelle soyasausen var egentlig naturlig glutenfri, men med vestlig påvirkning, har hvete blitt en hovedingrediens i de fleste soyasauser. Du vil derfor måtte kjøpe soyasaus som er merket som glutenfri og styre unna retter med soyasaus når du spiser ute.

2: Sjøgress

Man skulle gjerne ikke trodd det ville være gluten i sjøgress, og det er det i utgangspunktet heller ikke, men mange  produsenter tilsetter hvete i laken som ligger rundt sjøgresset.  Blir du servert sjøgress ute kan det derfor være lurt å be kelneren eller kjøkkenet om å dobbeltsjekke innholdsfortegnelsen.

3: Sprøstekt løk

Vanlig sprøstekt løk som kjøpes på butikken i Norge er tilsatt hvetemel, men mange har en egen glutenfri versjon som er tydelig merket. Også den sprøstekte løken du kan få når du kjøper pølser ute vil være av typen med hvetemel. Det blir altså ganske bortkastet med glutenfritt pølsebrød hvis man går på en smell med sprøløken.

4: Lakris

Veldig mange varianter av lakris vil være laget med hvetemel, men det finnes mange unntak. Lakris vil gjerne ikke være merket som glutenfri selv om den er det, så her er det bare til å lese seg fram på innholdsfortegnelsen.

5: Havre

Havre er i utgangspunktet et glutenfritt korn, men vil ofte være forurenset med gluten fra glutenholdige avlinger i samme område som havren gror eller gjennom prosessen med industriell bearbeiding. Det er dessverre slik at om havren ikke er spesielt merket som glutenfri vil det være for mye spor av gluten til at personer med cøliaki eller hveteallergi kan spise havren.

Følg oss på sosiale medier

Synes du det er vanskelig å gå ut og spise når du trenger tilpasset mat?

Med app’en vår kan du enkelt og trygt dele diettbehovene dine.

Vi samler og digitaliserer dine matpreferanser.
Enklere for kokken, tryggere for deg

Pin It on Pinterest

Del dette

Del denne artikkelen med dine venner