Hva er Cøliaki?

Cøliaki er en kronisk autoimmun sykdom. Autoimmune sykdommer oppstår fordi immunsystemet danner antistoffer som angriper kroppens eget vev. Ved cøliaki er det proteinet gluten som utløser en immunreaksjon i kroppen hvor immunsystemet «går til angrep» på og bryter ned tynntarmens slimhinne. Dette skaper en betennelsestilstand som bryter ned tarmtottene og dermed fører til en redusert evnen til å absorbere næringsstoffer fra mat.

 

Ved Cøliaki er man nødt til å kutte gluten fullstendig og permanent ut av kosten for å holde seg frisk. Selv små mengder av proteinet er nok til å utløse vevsskade. Det er vanlig at man vil være midlertidig laktoseintolerant før tarmen har fått tid til å hele seg fullstendig, men når man har begynt på glutenfri kost vil de fleste etterhvert kunne fordøye laktose igjen. Det kan ta alt fra noen uker til noen år fra man har begynt med glutenfri kost til tarmene er helet nok til å bryte ned laktosen. Det er derfor veldig vanlig at personer som etterspør glutenfri kost også ønsker laktosefri mat.

 

Vanlige symptomer ved ubehandlet cøliaki

  • Periodevis/langvarig diaré
  • Kronisk forstoppelse samt luftansamlinger
  • Følelse av oppblåsthet
  • Kronisk jern- og vitaminmangel
  • Vantrivsel
  • Påfallende tretthet
  • magesmerter
  • Benskjørhet
  • Manglende vektøkning (vekttap), og dårlig høydevekst (hos barn)
  • Emaljeskader på permanente tenner

 

 

 

Symptomene personer med cøliaki opplever kan variere veldig, noen merker ingen symptomer fra mage og tarm, men andre vil få sterke og akutte symptomer kun fra veldig små mengder gluten. Uavhengig av om personen opplever symptomer eller ikke vil det kunne forekomme vevsskade og det er derfor viktig at man er nøye med å ikke benytte redskaper som har vært brukt på glutenholdig mat når man tilbereder mat til cøliakere. Hvis du for eksempel serverer glutenfritt brød men har brukt samme kniv til å skjære både det «vanlige» og det glutenfrie brødet kan dette være nok til å utløse en immunreaksjon, og mange med cøliaki vil da også kunne oppleve kraftige ubehagelige symptomer fra mage og tarm.

 

Proteinet gluten finnes i kornsortene hvete, rug, bygg, spelt emmer og enkorn. Havre er i utgangspunktet glutenfritt men kan få med seg gluten fra andre kornsorter, enten fra åkeren eller under veis i produksjonsprosessen. Personer med cøliaki skal derfor kun spise havre som er merket som glutenfri.

 

Følg oss på sosiale medier

Synes du det er vanskelig å gå ut og spise når du trenger tilpasset mat?

Med app’en vår kan du enkelt og trygt dele diettbehovene dine.

Vi samler og digitaliserer dine matpreferanser.
Enklere for kokken, tryggere for deg

Pin It on Pinterest

Del dette

Del denne artikkelen med dine venner