Hva er laktoseintoleranse?

Når man hører noen si at de «ikke tåler melk», betyr det vanligvis en av to ting. De har melkerallergi, som vil si at de får en allergisk reaksjon på melkeproteiner, eller de har laktoseintoleranse. Er du i tvil kan du be vedkommende utdype hva de mener når de sier at de ikke tåler melk.

 

Ved laktoseintoleranse reagerer man på melkesukker, altså laktose, fordi man mangler helt eller produserer for lite av enzymet laktase i tynntarmen. Dette enzymet bryter ned melkesukkeret slik at det kan fordøyes. Personer med laktoseintoleranse vil derfor bli dårlige hvis de får i seg for store mengder melkesukker på en gang. Hvor mye melkesukker som skal til før man opplever symptomer vil variere fra person til person.

 

De typiske symptomene som oppstår er:

  • Oppblåsthet
  • Kvalme
  • Diaré
  • Luftplager

Symptomene oppstår fordi melkesukkeret beveger seg ufordøyet til tykktarmen hvor det «spises» av bakterier som produserer gasser

 

Hvilke melkeprodukter kan en med laktoseintoleranse spise?

Hva personer med laktoseintoleranse kan spise vil variere fra person til person, og avgjøres av hvor mye laktase kroppen klarer å produsere. Det finnes imidlertid noen meieriprodukter med så lite melkesukker at de fleste med laktoseintoleranse tåler dem godt.

 

  •  Fast og halvfast hvitost (er vanligvis laktosefri og tåles av alle)
  • Meierismør (er lav på laktose og vil tolereres av de aller fleste i små mengder)
     

Når det kommer til andre meieriprodukter som melk, rømme og yoghurt vil mange med laktoseintoleranse tåle små mengder. For noen vil en desiliter melk bli tolerert helt fint mens andre vil bli dårlige av en skvett melk i kaffen, det er derfor alltid viktig å prate med personen det gjelder.

 

For dem som tåler svært lite laktose finnes det i dag mange gode laktosefrie og laktosereduserte varianter av vanlige meieriprodukter som melk, fløte, yoghurt og rømme. Når produktet er merket som laktosefritt betyr det at det er mindre enn 0,01g laktose per 100g og det vil tolereres av alle med laktoseintoleranse. Noen produkter som prim og brunost har imidlertid så høye nivåer av laktose at selv veldig små mengder vil utløse symptomer.

 

Følg oss på sosiale medier

Synes du det er vanskelig å gå ut og spise når du trenger tilpasset mat?

Med app’en vår kan du enkelt og trygt dele diettbehovene dine.

Vi samler og digitaliserer dine matpreferanser.
Enklere for kokken, tryggere for deg

Pin It on Pinterest

Del dette

Del denne artikkelen med dine venner