Hva er egentlig forskjellen på matallergi og intoleranse?

Det hersker ofte mye forvirring når det kommer til mat og hva man tåler eller ikke tåler å spise. Hva betyr det egentlig at noen er allergisk? Hva mener gjesten når de sier at de tåler litt av rømmen men ikke melk?

Det første som må avklares er at matvareallergier og matvareintoleranser ikke er det samme, men begge deler skaper betydelige utfordringer og plager for dem som lider av det. Vi i CanCannotEat mener derfor det er viktig at både allergikere og de med intoleranser møtes med forståelse og blir tilrettelagt for der man har mulighet for det.

 

Hovedforskjellen på matvareallergi og matvareintoleranser er at allergiske symptomer forårsakes av en immunologisk reaksjon, mens matvareintoleranser vanligvis oppstår fordi man mangler eller produserer for lite av enzymer som skal bryte ned visse bestanddeler av maten.

Matallergi vs intoleranse

Ved allergier reagerer kroppens immunforsvar på et eller flere ufarlige proteiner fra maten som om de var farlige inntrengere. I ekstreme tilfeller vil selv små spormengder av allergenet være nok til å utløse en allergisk reaksjon. Reaksjonen vil ofte opptre i løpet av kort tid etter man har fått i seg allergenet, men vil også kunne komme først etter flere timer. Alvorlighetsgraden vil kunne variere fra milde symptomer til svært alvorlige og i sjeldne tilfeller dødelige. Man kan i teorien utvikle en allergi mot omtrent hva som helst, men i følge Legeforeningen er de vanligste matvareallergiene mot kumelk, egg, soya, nøtter, fisk og skalldyr.

 

Ved matintoleranser forårsakes symptomene vanligvis av at maten ikke blir tilstrekkelig fordøyet fordi man har problemer med å bryte ned komplekse sukkerarter. De aktuelle sukkerartene vil da bevege seg ufordøyet videre til tykk og tynntarmen. Reaksjonen vil derfor ofte bruke lengre tid på å oppstå enn ved allergi, men også ved intoleranser kan symptomene oppstå relativt raskt. Ved laktoseintoleranse vil det for eksempel ikke være uvanlig at man opplever symptomer fra mage og tarm allerede etter tjue minutter.

 

Symptomene som oppstår kan ligne på en allergisk reaksjon, men vil ikke være livstruende. Ved intoleranser vil mengden man får i seg være av stor betydning for symptomene, og mengden man klarer å bryte ned av den aktuelle sukkerarten varierer fra person til person. Det er derfor helt normalt at noen personer med laktoseintoleranse tåler «litt» melk, mens andre må ha mat helt fri for melkesukkeret laktose.

Følg oss på sosiale medier

Synes du det er vanskelig å gå ut og spise når du trenger tilpasset mat?

Med app’en vår kan du enkelt og trygt dele diettbehovene dine.

Vi samler og digitaliserer dine matpreferanser.
Enklere for kokken, tryggere for deg

Pin It on Pinterest

Del dette

Del denne artikkelen med dine venner